📍Chalupa Hajan, Lužná u Vsetína 📆 21. – 23. února 2025
Jirka Balga, na Instagramu známý pod svým tagem @balgicc, je český kuchař a foodblogger s jedinečným přístupem k jídlu a vaření. Jak jsme zjistili i my sami během naší spolupráce, Jirka se fakt ničeho nebojí a do všeho jde se stoprocentním nasazením: úkol, o kterém jiní řeknou, že je jednoduchý asi tak jako dělat smažák na ohni*, Jirka zvládne levou zadní. *jestli přemýšlíš, jak jsme sakra přišli zrovna na tohle přirovnání, mrkni na video z našeho výletu s Jirkou na pozorovatelnu Durch
Když jsem se Jirky při našem rozhovoru zeptala na jeho zážitky z pobytu na chalupě Hajan, šlo slyšet, že byl s tímhle místem fakt spokojený. Chalupa je postavená na samotném kraji vesnice, kolem je jen pár domů a pak už jen les – všude, kam oko dohlédne. JB: „Hajan, to je fakt jedna velká pohoda. Všude extrémní klid, moc lidí jsme za celý víkend nepotkali. Ta chalupa sama, to je prostě unikát: fakt skvěle zorganizovaná. Tím, že bydlíme ve městě, tak takový offline víkend je jednou za čas potřeba.“ BK: „A máš nějaký zážitek, který ti utkvěl v hlavě?“ JB: „Tak to bude určitě sobotní ráno. Za chalupou je udělané takové posezení, jsou tam i lehátka s kožešinami a ohniště. Odtud jsme se koukali v sobotu kolem půl sedmé ráno na východ slunce a celé to fakt hezky dokreslovalo tu atmosféru toho místa. Jak říkám, takové zpomalení a vypnutí, vypuštění okolního světa.“
Hajan je chalupa se skutečným příběhem, který se píše už od roku 1780. Současní majitelé tohle místo zrekonstruovali s ohromným citem a respektem k minulosti. V Lužné u Vsetína tak vzniklo místo, které si svým geniem loci dobude místo v srdcích všech svých návštěvníků: místo, ve kterém se tradice potkává se současností. BK: „Na tuhle část se těším – pojďme se bavit o jídle. Viděla jsem, že si na chalupě připravoval fakt dobře vypadající sendvič*. Pokud bys ale mohl vymyslet nějaké menu, co by pracovalo s atmosférou na chalupě, co by to bylo?“ JB: „Nám vlastně hned po příjezdu majitel chalupy pověděl o historii a rekonstrukci toho místa – a to, jak je tam nakombinovaná historie a současnost je prostě super. Takže, pokud bych měl vymyslet menu, určitě by to bylo něco tradičního, ale s takovým překvapivým twistem. A taky bych určitě použil nějaké lokální suroviny, zelí, švestky… co by okolí dalo.“ BK: „…a dezert?“ JB: „Tak v tom by nesměla chybět slivovice!“ *i tady můžeš mrknout na video na našem a Jirkově Instagramu
Zobrazit příspěvek na InstagramuPříspěvek sdílený Jirka Balga | Jídlo, Recepty, Život (@balgicc)
V neděli jsme se s Jirkou vypravili na výlet na nedalekou pozorovatelnu Durch. Je to místo, které nabízí výhled na okolí, jako by se návštěvník díval na hodně povedenou krajinomalbu v muzeu. Tohle zarámování Valašska navrhl architekt Zdeněk Fránek velice citlivě ke svému okolí. Při stejné příležitosti byla opravena i místní studánka a obrázek sv. Františka.
BK: „Na Pozorovatelně Durch přišlo na řadu vaření na ohni. Jaké to bylo?“
JB: „Já mám vaření venku hrozně rád. Je to takový návrat ke kořenům, můžeš se potýkat s různými překážkami. A navíc, na tom ohni to jídlo vždycky chutná tak nějak líp.“
BK: „…ale ty jsi nevařil úplnou klasiku, co si člověk představí, když se řekne vaření na ohni, ne?“
JB: „Ne, vůbec. Já jsem právě chtěl udělat něco speciálního, něco hodně rare, když šlo o naši první společnou spolupráci. A tak jsem se rozhodl pro něco, co nikdo moc nečekal, ale zároveň je to něco, co všichni známe.“
BK: „Tyjo, nenapínej, to jsem zvědavá.“
JB: „… smažák v housce! Pro dost lidí je to možná šílenost, dělat něco takového venku, ale já si to moc užil.“
Pokud tě tenhle rozhovor s Balgiccem bavil, ber ho jako teaser k videu, na které se můžeš kouknout na našem zbrusu novém YouTube kanálu.